Jurist i Sölvesborg som löser tvisterna

09 september 2020
jonas_olsson

För alla som någon gång har sett en lagbok vet man att det är en bok av stora proportioner. En tegelsten som mer liknar en bibel eller någon annan helig skrift. Hur ska man överhuvudtaget kunna lära sig lagen när lagboken består av tusentals sidor? 

En jurist hade kunnat berätta för dig att det dessutom inte stannar vid lagboken. För att förstå lagarna i Sverige måste man även läsa rättsfall och praxis, författning, lagkommentarer och andra juridiska texter som förklarar lagarna. För även om man anser att lagen är klar och tydlig är den i allra högsta grad öppen för tolkning.  

 

Så tolkas lagen

De som i störst omfattning tolkar lagen är juristerna. De har gått en hel utbildning för att få möjlighet att jobba med att tolka lagen för olika typer av klienter. Det kan röra sig om åtalade misstänkta brottslingar som behöver försvara sig mot anklagelserna riktade mot sig. Men det kan också handla om vårdnadstvister eller oenigheter i ett avtal som gör att man behöver ta hjälp av en jurist.  

Juristerna vet vad de gör. Det får man åtminstone anta. Juristerna utbildas på universitetsnivå i fyra och ett halvt år innan de får sin juristexamen. Därefter väntar oftast praktik under ytterligare år. För de som vill tas emot av Advokatsamfundet är det en lång resa från det att man sätter sin fot på juristutbildningen till att faktiskt stå där som fullgjord advokat i slutändan.  

 

 

Diskutera lagarna

Juridiska frågor uppstår överallt. Ett exempel är Sölvesborg där det häromåret blev en infekterad debatt om yttrandefrihet efter att kommunen bestämt sig för att stoppa kommunal flaggning av Pride-flaggan. Vad får man egentligen lov att säga och inte säga? I det fallet hade en Jurist i Sölvesborg kunnat svara på frågan. Många lagar är svårtolkade och behöver diskuteras. Vad betyder de egentligen?

Fler nyheter