Vill du sänka dina värmekostnader?
I ett land där sommaren är relativt kort och vintern desto längre blir värmekostnaderna för ett hushåll höga. Har du till exempel direktverkande el vet du säkert att det är en betydande kostnad. Vem vill inte få ner sina värmekostnader? Och samtidigt bidra till en bättre miljö.
Ett sätt att dels komma billigare undan och dels få en pålitlig och miljövänlig värmekälla är att sätta in en luft/vatten värmepump. Den kopplas till befintliga radiatorer med vattenburen värme. Den värmer också upp vattnet i varmvattenberedaren och ger varmvatten i kranarna. Kolla till exempel hos https://osterlenkyla.se/luft-vattenvarmepumpar/index.html och se utbudet.
Besparing utan borrning
Man kan jämföra besparingen vid installation av en luft/vatten värmepump med bergvärme. Skillnaden är bara att man slipper borrningen, som är kostsam. Installationen är enkel och billig. Effekten av värmebehovet anpassas automatiskt genom inverterstyrning.
Driften är energisnål och det finns automatisk avfrostning. Oavsett hur bostaden är utformad får man perfekt inomhustemperatur. Varmt när det är kallt ute, svalt när det är varmt ute. Pumpen kopplas till golvvärmeslingor om man har golvvärme, till vattenfyllda element och till varmvattnet.
Hur fungerar en värmepump?
En luft/vatten värmepump hämtar energi från uteluften och omvandlar den till värme. Ända ner till 20 minusgrader utomhus levererar värmepumpen värme från uteluften. Själva pumpen placeras utomhus, intill husväggen. Ljudnivån är låg större delen av året, och något högre när den går på högvarv under den kallaste perioden.
Det finns möjlighet att fjärrstyra pumpen från en smartphone när du inte är hemma. Det kan vara en fördel till exempel i ett fritidshus, där man vill höja temperaturen någon dag innan man kommer dit. Energibesparingen du gör genom att sätta in en värmepump är runt 70%, vilket är många kronor på ett år som man kan använda till annat. Inget att tveka på, eller hur?