Varför lägger allsvenska klubbar konstgräs?

19 oktober 2021
jonas_olsson

editorial

Konstgräs inom fotbollen har under stor del av 2000-talet varit väldigt omdebatterat. Åtminstone här i Sverige och i Allsvenskan. Örebro SK var det lag i Allsvenskan som först valde att spela på underlaget. När nya Behrn Arena stod klar 2003 hade de bytt ut sin gräsmatta mot plastgräset.

Därefter följde många lag med på konstgrässpåret. En hel del lag från norra Sverige, som exempelvis GIF Sundsvall och Östersunds FK, som menade att det inte finns förutsättningar för att få en en duglig gräsplan på deras breddgrader. Enligt de här klubbarna skulle de inte ha något annat val än att spela på konstgräs. Det var antingen det, eller inte att spela alls.

Bättre spel?

Men det är inte bara klimatet som anges som anledning för att spela på konstgräs. Argumentet om att det blir bättre och mer passningsorienterad fotboll har också framförts. Eftersom det inte finns några tuvor eller gropar i konstgräs och bollen därmed rullar snabbare. 

Den typen av argumentation har inte varit ovanlig att höra från exempelvis IF Elfsborg från Borås, BK Häcken från Göteborg eller IFK Norrköping, som alla spelar på konstgräs. Trots att de befinner sig i den södra halvan av landet. 

 

Kommunerna äger frågan

Ett tredje argument för att lägga konstgräs på arenorna har att göra med att klubbarna sällan äger sina arenor själva. De hyr den från kommunen. Det är också kommunen som har beslutanderätt på vilket underlag som ska finnas på arenan. 

Många kommuner menar att förutsättningarna för antalet träningstimmar ökar om man lägger konstgräs. En annan anledning är att det blir enklare att använda arenan till fler ändamål än fotboll. 

Som exempelvis konserter, som annars hade utsatt en gräsmatta för stora påfrestningar. “Money talks”, som det brukar heta. Kommunerna vill gärna lägga konstgräs för att spara pengar och resurser. Här kan du läsa mer om konstgräs: https://scanturf.se/konstgras/.

Fler nyheter