Skyddsjakt är ett undantag från grundregeln att djur är fredade

06 april 2020
patrick_pettersson

I Sverige är vilda däggdjur och fåglar fredade. Det innebär att det i normalfallet inte är tillåtet att på något sätt fånga, skada, döda eller ta hem dessa arter. Men vänta nu, kanske du tänker, vi jagar ju såväl många fågelarter som däggdjur? Och det stämmer ju naturligtvis. Det förekommer nämligen vissa undantag från grundregeln. Bland annat den organiserade jakten på vissa arter som äger rum under särskilt avgränsade perioder på året. Ett annat undantag är det man kallar för skyddsjakt. Det är jakt som bedrivs i syfte att motverka och förebygga skador som djur orsakar på mänskliga intressen av olika slag.

 

Ett antal kriterier måste vara uppfyllda för att skyddsjakt ska kunna medges

Det är länsstyrelserna som tar beslut om skyddsjakt är nödvändigt. Det är alltså till sin länsstyrelse man vänder sig om man tycker sig ha behov av detta. För att ansökan ska bli beviljad finns det vissa förutsättningar och skäl som måste vara uppfyllda. Dessa kan man ta del av på Naturvårdsverkets hemsida. De kretsar bland annat kring att jakten inte får försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för den aktuella arten. Och att det inte finns några andra lämpliga lösningar på problemet som djuren i fråga orsakar.

 

 

Kommunal skyddsjägare kan hjälpa dig med skadedjur i tätbebyggt område

Det är inte bara lantbrukare och markägare som kan ha bekymmer med skadedjur. Om man har behov av skyddsjakt på sin fastighet och får det beviljat, kan man med fördel kontakta en aktör som har tillstånd från kommunen att bedriva skyddsjakt i tätbebyggt område. Det kan handla om besvär med råttor, grävlingar, rävar, måsar eller liknande djur. Den som är i behov av Skyddsjakt i Gislaved kan till exempel kontakta Gislaveds fastighetstjänst, som är kommunala skyddsjägare med bred kompetens. Förhoppningsvis kan problemet med skadedjur avhjälpas på ett smidigt sätt.

Fler nyheter