Varför behöver man ett invaliditetsintyg?

23 juni 2022
patrick_pettersson

editorial

Det är utan tvekan så att alla vill leva ett skadefritt liv, men ibland har livet tyvärr en tendens att inte bli riktigt som man hoppats. Det går inte att gå runt och vara rädd för att göra sig illa hela tiden, men rätt vad det är så kan olyckan vara framme. Det kan handla om en olycka på arbetsplatsen, sportskador och liknande, eller olycksfall i det egna hemmet.

Medan det finns oändligt många sätt man kan göra sig illa på är kroppen fantastiskt bra på att reparera skador på egen hand. Ibland kan det dock ta lite tid innan vissa skador läker helt vilket kan påverka ens förmåga att arbeta med mera. I dessa fall kan ett invaliditetsintyg hjälpa dig med att få ersättning genom din olycksfallsförsäkring.

 

Vad är ett invaliditetsintyg egentligen?

När ditt försäkringsbolag ska fatta ett beslut om huruvida du ska få ersättning för en skada kan det vara så att de inte har tillräckligt med underlag för att göra det. Det kan bland annat handla om att det inte finns tillräckligt med information i dina journalkopior med mera. Skulle det vara på det viset kan det hända att försäkringsbolaget ber dig om ett invaliditetsintyg. Invaliditetsintyget beskriver de besvär du har efter att du har skadat dig och används sedan av försäkringsbolaget för att fatta ett beslut om ersättning.

 

invaliditet

 

Hur får man ett invaliditetsintyg?

Det första steget är att boka en tid för invaliditetsundersökning hos en specialistläkare inom det område du har besvär med. När du väl kommer till läkaren kommer de intervjua dig om dina problem och genomföra en grundlig undersökning. Beroende på vilka besvär du har kan exempelvis rörlighet, styrka och annat undersökas.

När undersökningen är klar skickar läkaren sedan ditt invaliditetsintyg till försäkringsbolaget. Det är aldrig kul att göra sig illa och det kan vara skrämmande att vara beroende av ersättning. Men med ett bra invaliditetsintyg blir det hela mycket lättare. 

Fler nyheter