Trägolv kan vara olika

20 september 2020
william_eriksson

När folk talar om trägolv, då låter det som att de pratar om ett enda golv ungefär. Men i ordet trägolv gömmer sig egentligen en massor av olika varianter av golv. Den gemensamma nämnaren är förstås att de är gjorda i trä, men sedan vimlar varianterna i mångfald.

Det finns till exempel massiva furugolv och massiva ädelträgolv. Det finns lamell och chevron. Kubbgolv och specialträgolv. Och så finns såklart den mångfacetterade parketten. De flesta trägolv finns i olika varianter, men parketten är kanske den som existerar i flest.

 

Parkera parketten

Parkett är en vattendelare. Det älskas av vissa och avskys av andra. Att det är ett omtyckt golv av många är enkelt att förstå. Det återfinns ju i vart och varannat hem. Men kanske är det därför många vill fly det också, för att det blivit så vanligt?

Fast här får nog hatarna tänka efter. När de vill klaga över hur vanligt det är, tänker kanske de flesta på trestavig parkett. Men oj, vad mycket mer det finns än trestavigt. De har nog inte hört talas om mosaikparkett, lamellparkett, industriparkett, bara för att nämna några exempel. Sedan finns ju även fiskbensparkett, som är så hett, så hett.

Parketten är sedan länge här för att stanna. Den har parkerat på en långtidsparkering, kan man säga. Det är bara utförandet som skiftar, efter tycke och smak.

 

Naturtillgångarna styr

Men varför finns det så många varianter av trägolv egentligen? Och varför är de så vanliga i allas hem? Jo, Sverige är ett land fyllt till brädden av skog. Därmed är det ju inte konstigt att landets egna resurser används till mycket och däribland golv.

Golv tillverkade i trä är förmodligen vanligare här än i länder med liten skogstillgång. Där är det andra varianter som är vanligast. Varianter som det landets invånare antingen älskar eller hatar.

Fler nyheter