Tandskador: Hur du skyddar dig och vad du ska göra om de inträffar

08 augusti 2022
Helen Johansson

editorial

När du skadat dina tänder

Tandskador är vanliga och kan drabba vem som helst. I vissa fall är de lindriga och kan behandlas hemma, men i andra fall kan de kräva professionell behandling. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera hur man skyddar sig mot tandskador och vad man ska göra om man drabbas av en sådan.

Tandskador kan uppstå på flera olika sätt. En vanlig orsak är att äta hårda livsmedel, som godis eller is. En annan vanlig orsak är att utöva sport utan att skydda tänderna ordentligt. 

Tandläkare

Hindra tandskador

Tandskador är tyvärr ganska vanliga, särskilt bland barn. Det finns dock saker du kan göra för att skydda dig själv och din familj från tandskador. Här är några tips:

-Bär tandskydd när du deltar i någon sport eller aktivitet där det finns risk för skador i ansiktet eller huvudet. Detta inkluderar aktiviteter som t.ex fotboll, hockey, skateboarding och boxning.

-Undvik att tugga på hårda föremål som is eller hårt godis.

-Var försiktig när du använder tänderna för att öppna förpackningar eller flaskor.

-Gå till din tandläkare regelbundet för kontroll och rengöring. Detta bidrar till att se till att dina tänder är friska och starka.

Om du drabbas av en tandskada är det första du bör göra gå till en tandläkare. Tandläkare är utbildade för att ta hand om alla typer av tandskador och kan ge dig råd om bästa möjliga behandling. I vissa fall kan tandskador behandlas hemma med receptfria läkemedel eller huskurer. I andra fall kan dock professionell behandling vara nödvändig.

Om du har en tandskada är det viktigt att söka professionell behandling så snart som möjligt. Tandläkare kan ge dig bästa möjliga vård och råd om hur du kan skydda dina tänder i framtiden.

Tandläkare i Järfälla hjälper alltid gärna till och ger sina patienter råd om hur de bäst tar hand om sina tänder. Förebyggande är alltid bättre än botande! Tack för att du läste!

Fler nyheter