Rester vid trädfällning

26 augusti 2020
jonas_olsson

När man fäller ett träd så är det mycket att tänka på för att inte skada ska uppstå på person eller egendom. Och när trädet väl ligger ner så ska det kapas i lagom bitar och fraktas bort. Men ofta tänker man inte på den bit som blir kvar när trädfällningen är klar. Det som då sticker upp ur marken kan se lite ut för ögat men att ta bort en stubbe kan visa sig nog så energikrävande. Därför är det många som använder sig av stubbfräsning för att skapa en yta där det snart inte ens går att se att det funnits ett träd.  

Som ett trolleritrick

Om man tänker efter klokt innan man fäller ett träd så kan man få många olika användningsområden för det som många istället kastar. Själva trädet kan kapas i bitar som blir till virke för byggnation eller ved för uppvärmning. Så istället för att kapa och frakta bort så kan man använda en vedkap och behålla allt material på plats.

 Anlitar man någon för stubbfräsning i Stockholm så går det att använda det frästa materialet som näring till växter eller för gångar i exempelvis trädgårdslandet. Men det går även att lägga i rabatter för att hindra ogräs att växa. Simsalabim så har avfallet blivit till nytta.

 

 

Planera i förväg

Till skillnad från trädet vid en trädfällning så är det ingen brådska med att ta bort stubben genom stubbfräsning eller andra metoder. Maskinen fungerar både på nya och gamla stubbar, men enklast går det ifall stubben har fått stå och torka till lite grann. Fäller man trädet på hösten så kan man passa på att stubbfräsa tidig vår eftersom det passar med tiden för användningsområdet. Barkflis lägger man med fördel på våren efter att man gödslat och rensat ogräs. Kanske kan man till jul använda sig av stubben som tomtens podium.

Fler nyheter