Med relining slipper man stambyte

09 juni 2022
lily_hansen

editorial

Med relining kan man renovera rörstammarna och slipper på så vis att byta ut dem. Men man sparar också en hel del pengar då relining är betydligt billigare än ett stambyte. Man slipper också renovera badrum och våtutrymmen eftersom relining inte kräver att man slår sönder tätskikt. På så vis kan man också bo kvar i sin bostad under tiden och slipper ordna med ersättningsbostad. 

Vid relining eller stamrenovering ger man de gamla rörstammarna en ny insida. Relining fungerar i både villor, flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar och kommersiella fastigheter, men för att den nya beläggningen ska fästa kan inte avloppsrören vara i alltför dåligt skick. Därför gäller det att inte vänta alltför länge med att ta beslut om renoveringen. För att ta reda på om relining är en passande lösning kan man begära en rörfilmning. De företag som sysslar med relining kan också hjälpa till med att inspektera rören och ta fram ett prisförslag.

 

relining

 

Hur länge håller rörstammar som har renoverats med relining?

Med relining, eller rörinfodring som det också ibland kallas, bättrar man på rörstammarnas livslängd med ungefär femtio år. I alla fall om man anlitar ett certifierat företag som använder sig av slitstarka och motståndskraftiga material. Det finns flera certifierade företag som erbjuder relining och det kan därför vara klokt att ta in en offert från mer än en aktör. För att slippa problem med förseningar och företag som inte håller vad de lovar ska man också be om referenser. Viktigt är också att ringa upp dessa och ställa frågor om företaget och arbetet. 

Det företag som man väljer att anlita ska också noga dokumentera sitt arbete och och filma rören invändigt. Rörfilmen är bra att ha om det skulle uppstå problem, men fungerar även som en värdehandling vid en eventuell försäljning av fastigheten. Detta då den visar på rörstammarnas utmärkta skick. 

Fler nyheter