Med en luft/vatten-värmepump värmer man huset effektivt

18 augusti 2021
lily_hansen

I Sverige är vi i behov av uppvärmning en stor del av året, och värmer man huset med direktverkande el eller olja kan det bli riktigt kostsamt. Men även fjärrvärme kostar en hel del och för den som har möjlighet lönar det sig alltid att investera i någon typ av värmepump som exempelvis en luft/vatten-värmepump eller en bergvärmepump.

En värmepump tar sin energi från omgivningen och räknas därför som en klimatsmart energikälla. En luft/vatten-värmepump tar sin energi från den omgivande luften, medan en bergvärmepump hämtar energi från berggrunden. Alla värmepumpar har sina för- och nackdelar och förr i tiden var det bara bergvärmepumpen som klarade av att generera värme vid temperaturer lägre än minus trettio grader. Men utvecklingen har gått framåt och idag klarar även luft/vatten-värmepumpen av att leverera värme vid riktigt låga temperaturer. För mer information se till exempel: https://osterlenkyla.se/luft-vattenvarmepumpar/index.html.

 

 

Låg installationskostnad för en luft/vatten-värmepump

En luft/vatten-värmepump går relativt snabbt att installera, till skillnad från en bergvärmepump som kan ta flera veckor att få på plats då man först måste borra en energibrunn. Det betyder att en luft/vatten-värmepump också har en lägre installationskostnad och är därför billigare. Luft/vatten-värmepumpens utomhusdel placeras bara i nära anslutning till fasaden. Har man sedan tidigare vattenfyllda element installerade kan man använda dessa för att få ut värmen i rummen i huset. 

Men det är viktigt att den luft/vatten-värmepump man väljer är anpassad för nordiskt klimat och klarar låga temperaturer. Därför ska man vara noga då man väljer leverantör och gärna ta någon som erbjuder en totallösning där både installation och service ingår. Men då en värmepump för de flesta innebär en större kostnad kan det vara bra att jämföra priser och även referenser mellan olika leverantörer. Som privatperson kan man också använda sig av rot-avdraget på arbetskostnaden.

Fler nyheter