Låssmeden – ett yrke i förändring

23 april 2020
lily_hansen
Låssmeden – ett yrke i förändring

Det är lätt att tro att låssmedsyrket dött ut, då vi idag i större utsträckning förlitar oss på elektroniska lösningar. Men låssmeden lever kvar i allra högsta grad. En låssmed sysslar idag med en hel del mer än att svarva nycklar. En låssmed gör idag allt från att montera lås på dörrar till att montera larm och kodlås med fjärrstyrning till hem och företag. För att vara låssmed krävs det en stor släng av noggrannhet, då man jobbar med komplexa system och inte minst lösningar som förväntas fungera. Det finns många anledningar till att kontakta en låssmed, vare sig om man hör av sig som företag eller privatperson.

 

När ska man ringa en låssmed?

Den kanske vanligaste anledningen till att man kontaktar en låssmed är att man flyttar till en ny bostad. Då vill man ofta att låset skall bytas ut för att säkerställa att man är den enda som har rätt nyckel till dörren. Men man kan också höra av sig till en låssmed om man exempelvis har tappat bort sin nyckel eller låset slutat fungera. Många låssmeder erbjuder idag jourtjänster dygnet runt, vilket gör att man kan ringa när som helst under dygnets alla timmar och de är på plats inom en timma.

 

 

Välj inte första bästa låssmed

Som låssmed är det viktigt att ha en god känsla för service och en god förmåga att ge ett bra intryck. Kunden går i vanlig ordning väldigt mycket på intryck när de väljer tjänster och kanske framförallt när det kommer till val av låssmed, då låssmeden faktiskt kommer ha tillgång till ens låsmekanismer. För att se till att välja rätt låssmed bör man som kund jämföra olika tjänster och läsa på innan man bestämmer sig. Har en låssmed exempelvis något slags certifikat eller samarbete med polisen och SOS är detta en stor fördel.

Fler nyheter