Lär för livet på en skola i Svedala

19 november 2020
lily_hansen

Ibland kan man höra på nyheterna om hur Sverige dalar i mätningarna när det kommer till internationella jämförelser av skolresultat. Svenska elever påstås prestera sämre och sämre för varje år. 

Utan att gå in i detalj på dessa så kallade PISA-mätningar och andra undersökningar kan vi nog åtminstone trots allt konstatera att skolan är en mycket viktig del av en människas liv. Det är här vi förväntas lära oss grunderna till allt vi bör veta av allmänbildande relevans.  

Skolan, i synnerhet förskolan, är ofta den första kontakten vi får med omvärlden som barn när vi är små. Efter att ha spenderat den första tiden med våra familj får vi plötsligt reda på att det finns andra barn. Med andra erfarenheter, vanor, utseende och språk. 

Det är i skolan vi kommer spendera majoriteten av vår aktiva och vakna tid fram till dess att vi blir vuxna. Som förälder har du därför ett mycket stort ansvar att se till att ditt barn hamnar i rätt skola. Kanske en skola i svedala?  

 

 

Vilken framtid vill vi ha?

Vi säger ofta att “barnen är vår framtid”. Då måste också skolan vara vår framtid. Skolan måste få möjlighet och resurser att utbilda och fostra våra barn till den framtid vi vill ha. Går världen åt skogen om 50 år för att vi krigar sönder planeten eller klimatförändringarna tar oss allihop har vi bara oss själva att skylla. Vi skapade då inte en tillräckligt bra skola för att ge våra barn chansen att bli bättre människor än oss själva. 

“Non scholae sed vitae discimus” lyder en gammal latinsk sentens. Det betyder “vi lär oss inte för skolan, utan för livet”. Det kan vara bra att komma ihåg när skolan känns tråkig och meningslös. Skolan har en långsiktig betydelse och är avgörande för hela mänskligheten. Frågan är: går ditt barn i en skola som upprätthåller detta? 

Fler nyheter