Installera bergvärme i ditt nya hus

30 juni 2022
lily_hansen

editorial

Du och din familj har äntligen hittat en tomt för ert tilltänkta hus. Tomten ligger i ett något bergigt område. På tomten finns redan en brunn. Färskvatten blir inget problem. Det går också att ansluta till det fasta elnätet. 

Du funderar på hur uppvärmning av huset och varmvatten för disk, tvätt och dusch skall ordnas. Uppvärmningen skulle kunna göras med direktel. Det kommer dock att ge höga energikostnader och är dessutom inte särskilt miljövänligt.

Hämta termisk energi från berget

Ett bra sätt att lösa dina problem, är att istället utnyttja den solenergi som lagrats i ditt berg på tomten. Du låter borra ett eller flera hål och lägger en kollektorslang i borrhålet. I ditt hus placerar du en värmepump. Inuti värmepumpen finns en slinga som innehåller en gas eller ett köldmedium. Slangen från borrhålet går in i värmepumpen. 

Genom att variera gastrycket tar ditt köldmedium upp värme från kollektorn som sedan avges till det vatten som skall värmas. Bergvärme passar därför utmärkt om du har ett vattenburet uppvärmningssystem. Du kan välja att ha radiatorer eller golvvärme.

 

installera bergvärme

 

Bergvärme och ekonomi

En värmepump drivs av el. Poängen med en värmepump är att den avger mer energi än den förbrukar. Om du köper 1 kWh från elnätet kan du få ut 3 till 4 kWh som ett årsgenomsnitt. Ett bra utbyte mellan köpt och avgiven energi! Utbytet ska förstås ställas mot den investering som krävs för att installera bergvärmen. 

Förutsättningarna för att installera bergvärme på din specifika tomt måste därför utredas. Du får bra hjälp från en leverantör. Kolla gärna på https://varmepumpsteknik.se/varmepumpar/bergvarme/.

Bergvärme kan installeras även om du bor i ett kallt klimatområde. Ett faktum som förvånar många! En värmepump kan nämligen ta upp energi även om temperaturen i kollektorslangen är låg. Din leverantör hjälper dig med en kalkyl.

På SMHI:s hemsida kan du finna detaljerad statistik över temperaturen under året på din specifika ort. Med dessa data kan du beräkna ditt värmebehov och vilken effekt du behöver de kallaste dagarna.

Fler nyheter