Hylla livet – ända fram till din begravning i Mölnlycke

14 april 2021
mikael_barani

Droppar av minnen rinner nedför kinden. För är det inte så som vi saknar dem som vi en gång delade detta liv med? Människor som fanns där långt innan oss och som vi nu lever utan?

Att förlora människorna omkring oss är en del av livet. Döden är en del av livet. För utan dessa mätpunkter finns inte hellre känslan av att finna något nytt, att se ett barn födas och bli en del av den familj som vi alla är en del av här på jorden.

Ett liv värt att leva

Det gör det dock inte lättare den dagen som vi mister de människor som vi älskar och håller nära hjärtat. Att lära sig hantera dessa känslor är dock också en del av livet – att kunna uppskatta det som har varit, släppta taget och åter finna balansen i den vardag som vi andra fortsätter att leva i.

För de flesta av oss, som är för unga för att ha varit med om det förra seklets stora krig, så har det senaste årens dödstal varit de högsta som vi har upplevt. Plötsligt lever vi nära den, döden, när vi står där på en begravning i Mölnlycke och minns den där personen som fram tills alldeles nyligen fanns där.

Det är som sagt en svår situation, men en som vi alla behöver acceptera. En dag är det vi själva som ska säga farväl till denna värld och dem som befolkar den – att finna en acceptans kring denna tanke gör faktiskt livet mer njutbart.

För är det inte så att många av oss räds den där dagen då vi inte vet riktigt vad som väntar på andra sidan? Kanske påverkar den till och med våra beslut och får oss att inte leva detta liv fullt ut. 

Att leva livet i denna stilla panik är troligtvis något som många av oss gör – istället för att låta detta faktum inspirera oss till att ta ut svängarna fram till den dagen då fordonet stannar. Då är det försent.

Fler nyheter