Glasräcken passar både inne och ute

13 oktober 2020
jonas_olsson
Glasräcken passar både inne och ute

Ett räcke kan vara både praktiskt och snyggt. Innan man väljer glasräcke är det viktigt att tänka på vilken funktion det ska fylla. Ska det exempelvis vara vid en trappa eller en balustrad, altan eller balkong? Vill man att det ska det förhindra att någon ramlar ner eller ska det mer fungera som en snygg avgränsning eller kanske ett vindskydd? 

Platsens förutsättningar spelar givetvis också in. Ska det monteras på en balkong eller altan och förhindra fall så måste man även ta hänsyn till räckets höjd. För detta finns det speciella bestämmelser som Boverket har satt upp, och räcket måste även vara utformat på ett säkert sätt. Det får heller inte gå att klättra på eller vara så långt mellan ribbor och glas att ett barn eventuellt kan komma emellan.

 

Skymmer inte utsikten och skyddar mot vind

En av de stora fördelarna med glasräcken på altanen eller balkongen är att de inte skymmer utsikten. Ett glasräcke fungerar också som ett vindskydd och väljer man ett glasräcke med frostat glas är man även skyddad mot insyn. Med ett glasräcke får balkongen eller altanen en mer öppen och ljus atmosfär och blir ett med omgivningen. När man väljer glasräcke brukar man anpassa sitt val till huset, och det finns stolpar i exempelvis trä, smide, aluminium och rostfritt stål. 

 

 

Måttanpassat räcke i korrekt och säker höjd

Ett glasräcke passar i de flesta hus och kan med sitt ofta exklusiva utseende även höja husets värde. Glasräcken lämpar sig både inomhus och utomhus, men utomhus kan det behöva ett visst underhåll – i alla fall om man väljer att montera det på trästolpar.

Funderar man på att sätta upp ett glasräcke ska man kontakta ett företag specialiserat på just glasräcken. De vet vilka bestämmelser som gäller för att räcket ska bli säkert och kan även måttanpassa det till platsen där det ska monteras.

Fler nyheter