Ett värdigt avsked

19 november 2019
admin

Det kommer ibland som en chock att en anhörig går bort, och ibland har man förstått det under en tid. Men oavsett omständigheterna är det alltid tungt att ta avsked på ett så definitivt sätt som sker vid en begravning. Man kan behöva stöd och tröst och att det finns varma och engagerade människor som jobbar med att stötta de anhöriga. Alla vill att begravningen ska bli ett värdigt avsked och ett fint sätt att minnas en kär person. Prästen och begravningsbyrån samarbetar med de anhöriga för att få ceremonin så fin som möjligt.

 

 

Allt inför en begravning

 

Det är mycket som ska väljas inför en begravning. Dels väljer man plats, och det kan vara i en stor kyrka om man räknar med ett stort antal begravningsgäster, eller ett litet kapell om det inte finns så stor släkt. Blommor, psalmer, eventuell solosång och efterföljande kaffe och smörgåsar i ett församlingshem är sådant som också brukar diskuteras. Exempelvis kan en rutinerad begravningsbyrå i Rönninge hjälpa dig att välja och ge dig tips och förslag. Man brukar också trycka upp ett litet minnesblad, som delas ut till gästerna. Ibland önskas en borgerlig begravning, helt utan religiösa symboler.

 

Efter begravningsakten

 

När själva ceremonin är avslutad, brukar man träffas för en stunds gemenskap i ett församlingshem. Ibland läser en begravningsbyråns representant då upp vilka gåvor som skänkts till minne av den avlidne. Man kan välja om man ska ha en fin sten, en minnesplatta eller om askan ska spridas i naturen. Det kan också längre fram behövas juridisk hjälp, till exempel med bouppteckning. De som jobbar professionellt inom branschen har stor vana vid att vägleda anhöriga, och de har full förståelse för att det är en svår stund för dem som sörjer. I alla dessa frågor och känslor som kan uppstå, finns begravningsbyrån som ett tryggt och pålitligt stöd.

Fler nyheter