En bergsprängare utan musik  

11 augusti 2020
lily_hansen

Vad finns det egentligen för mening med att spränga berg? Är det någonting vi lärt oss under 2020 är det att svenskar gillar berg. Aldrig förr har så många fjällvandrat på så kort tid. Bilderna som kablas ut på sociala medier visar oemotståndligas översiktsbilder över fjällen.

Berg i dess vackraste skepnad. Varför skulle någon vilja spränga berg? Förutsatt att man inte syftar på en så kallad boom box – högtalaren som i svenska språket går under namnet “bergsprängare”. Men det är inte av tonerna till “In Your Eyes” av Peter Gabriel som man spränger berg i det här sammanhanget. Det är bokstavliga explosioner för att göra hål i bergen.  

Så möjliggörs infrastrukturen 

Även om det kan låta väldigt märkligt när det målas upp som i ovanstående stycke ska det inte misstolkas. Man spränger inte berg med målsättningen att förstöra berg för förstörandets skull. Man spränger i berg för att möjliggöra infrastruktur i form av tunnlar och vägar som kan gå rakt igenom bergen i fråga.

I ett så bergigt land som Sverige har det varit helt och hållet nödvändigt för att kunna transportera tåg och bilar genom landet. Det är inte bara längst upp i fjällen som man spränger i bergen. Till och med bergspräckning i Stockholm är ständigt aktuellt för att göra transporter möjliga.  

Kräver stor riskmedvetenhet 

Bergsprängning är mer avancerat än det låter. Man kan inte bara placera ett gäng dynamitgubbar med silvertejp på berget, tända stubinen och ropa “tänt var det här” på värsta Dynamit-Harry-manér. Det är ett riskfyllt arbete som kräver noggrann planering, precision och ett stort säkerhetsarbete för att det ska kunna genomföras på ett tillfredsställande sätt. Ibland sker även sprängningar under vatten.

Men både på land och i vatten krävs det särskild utrustning och rätt arbetskraft på rätt plats. Och större riskanalyser än vad som åstadkoms av Dynamit-Harry! 

Fler nyheter