Elektriker i Täby

25 oktober 2021
patrick_pettersson

editorial

Många är det som själva tycker om att reparera och fixa hemma, och det går oftast bra så länge det inte handlar om elarbeten. Detta eftersom man enligt lagen faktiskt inte själv får utföra elarbeten, utan alltid måste anlita en elektriker. Det enda man kan få göra är att exempelvis byta glödlampa eller stickpropp på en lampfot eller liknande. Men man måste vara helt säker på hur man ska göra, annars måste man anlita en elektriker även till detta.

En av de vanligaste brandorsakerna är felaktiga elinstallationer och alltför gamla el-ledningar. Men olagliga elinstallationer kan också göra att exempelvis spisen blir strömförande, vilket kan få väldigt allvarliga konsekvenser. Det är därför man inte själv ska ge sig på att utföra elarbeten, utan alltid anlita en behörig elektriker. Detta är viktigt också för att hemförsäkringen ska gälla. Därför ska man inte dra sig för att anlita en elektriker även för de små sakerna som exempelvis extra eluttag i köket eller spottar i taket.

 

 

Protokollet över el-arbetet är ett bevis på att arbetet utförts korrekt

En professionell elektriker i Täby lämnar därför alltid ett protokoll över arbetet och vilka material som har använts. Dokumentet kan ses lite som en extra försäkring att visa för försäkringsbolaget om fel skulle uppstå. Men det är också viktigt att ha vid en eventuell försäljning av bostaden då det även kan bidra till ett bättre försäljningspris. 

När man anlitar en elektriker är det viktigt att man kontrollerar att företaget verkligen är seriöst. Gäller det el-arbeten i ett badrum måste elektrikern också ha särskild behörighet för detta och varar certifierad. Det är alltid bra att först ta in offerter från några olika företag, innan man bestämmer sig och skriver ett avtal. Man ska heller inte glömma att man som privatperson också kan använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden. 

 

Fler nyheter