Att se ljuset i mörkret

14 maj 2020
mikael_barani

Nej döden är inte direkt något populärt samtalsämne i vår värld. Trots att vi alla förr eller senare kommer att gå den till mötes. Man skulle ju kunna tänka sig att det vore skönt att ha bejakat den innan dess.
Dock har saker och ting ställts på sin spets under de gångna månaderna. I och med att vi alla lever i en värld där Covid-19 dagligen skördar offer så är det många av oss som direkt, eller indirekt, har berörts av just döden. I Sverige har viruset dessutom får märkbar spridning på våra äldreboenden. Just ålder är en av de viktigaste faktorerna för hur man hanterar viruset om man drabbas av det.

Säkerligen är det flera av oss som har förberett oss på att en dag, inom en inte alltför avlägsen framtid, kanske få kontakta en begravningsbyrå i Malmö. Alla känner vi nämligen någon som befinner sig i någon av riksgrupperna för viruset. Det är inte en behaglig tanke, men processen blir ändå lättare om man mentalt har en viss förberedelse för att man måste säga adjö till någon som man tycker om och älskar.

Det vi som inte befinner oss i riskgrupperna kan göra är att vara försiktiga och hålla avstånd till varandra. Samtidigt får inte livet stanna till eller sättas på paus. Det gäller att ta tillvara på tiden, även när situationen är svår. Att hylla livet är på något sätt det bästa man kan göra för att hålla tankarna på döden stången.
För ingen av oss vet när vår tid är slut. Meningen med detta är inte att skrämmas, utan att inspirera till att leva just ditt liv så som du vill.
Gör något som gör dig glad varje dag. Gör något som gör någon annan glad varje dag. På så sätt kommer vi ut i en varmare värld efter denna pandemi.

Fler nyheter